Kampioenschappen skûtjesilen

Elk jaar is het weer prachtig om te zien, de skûtsjes die tegen elkaar strijden op de Friese meren. De oude vrachtschepen houden drie weken lang de zeilliefhebbers in de ban. Van 4 t/m 25 augustus strijden dertien skûtsjes op de Friese meren om het SKS - en IFKS kampioenschap.

Wat is een skûtsje nu eigenlijk?

Skûtsje is Fries voor schuitje. Het is een houten of stalen Friese tjalk gebouwd voor het vervoer van vracht in Friesland. Daarbij moet je denken aan mest, aardappelen en andere bulkgoederen. De schipper en zijn gezin woonden altijd aan boord van de skûtsje. De laatste skûtjes werden gebouwd in ongeveer 1930. Ze werden vervangen door motor aangestuurde binnenvaartschepen die die vele honderden tonnen lading konden meenemen.

Waar kan ik de skûtsjes het beste zien?

De skûtsjes zijn gedurende de drie wedstrijdweken op verschillende plaatsen goed te volgen. Op 23 augustus doen ze Echtenerbrug aan, het tweelingdorp van Delfstrahuizen waar de watervilla’s staan. Misschien kunt u ze zelfs wel bewonderen vanaf de de vlonder van uw vakantievilla. Bij alle wedstrijden wordt vanaf het water toelichting gegeven over het verloop van de wedstrijd.

Zelf op een skûtsje varen?

Vaar eens een dag mee op een echt Fries skûtsje . De schipper vertelt je graag alles over het schippersbestaan aan boord van deze oude Fries platbodems. En misschien mag je zelf ook wel even aan het roer staan! Reserveren is wel gewenst.