Mooier wordt het niet: Friesland vanaf het water

Iedereen die wel eens door Friesland heeft gevaren, weet het zeker: de provincie is vanaf het water nog mooier dan vanaf de kant. Dat geldt zeker voor het zuidwesten, waar een aantal van de mooiste meren van het land liggen. In dit artikel kijken we naar de mooiste watersportactiviteiten rond het Tjeukemeer.

Het Tjeukemeer vormt samen met een paar andere grote meren en een heleboel kleinere vaarwegen het gebied De Fryske Marren. In dit gebied barst tijdens strenge winters als eerste de Elfstedenkoorts los, maar ook in de rest van het jaar is het er prachtig. En vanaf het water zie je de uitgestrekte akkers, bossen en dorpjes ook eens van een andere kant.

Lekker in beweging met kano of kajak

Voor wie van actief houdt, is het huren van een kajak of kano een aanrader. Je komt op de mooiste plekjes, waar motorschepen vaak allang niet meer komen. Zo geniet je optimaal van de rust en ruimte waar het gebied om bekend staat. En het is de leukste manier om met kinderen of kleinkinderen de eilandjes te verkennen. Op deze kanokaart vind je een paar van de mooiste routes door het gebied. En natuurlijk zijn er genoeg plekken om een kano of kajak te huren.

Optimaal ontspannen

Doe je het liever wat rustiger aan? Dan is een sloep een heerlijk alternatief. Makkelijk en meestal zonder vaarbewijs te besturen, zodat iedereen ermee uit de voeten kan. Zo geniet je met de hele familie van de leuke dorpjes en vele natuur in Friesland. Onderweg zie je genoeg interessante plekken om aan te meren, en te genieten van een frisse duik of lekkere lunch. Leg bijvoorbeeld aan in Lemmer, er is vast iets leuks te doen. In de buurt van onze villa’s zijn genoeg sloepen te huur.

Unieke tochten

Friesland is onlosmakelijk verbonden met het water, en dat is altijd al zo geweest. Die verbinding met het verleden zie je nog altijd terug, bijvoorbeeld tijdens het jaarlijkse skûtsjesilen. Maar je kunt ook zelf genieten van een unieke rondvaarttocht op een authentiek schip. Wat dacht je van een tocht met een vissermanaak uit 1901? Of je gaat een dag op pad met de “Aleida Hendrika”, een skûtsje van meer dan 100 jaar oud. Ook een tocht met de salonboot Klifrak staat garant voor een mooie dag!

Je eigen aanlegsteiger

Na een dag op het water kom je heerlijk thuis in een van onze watervilla’s. Geniet op de aanlegsteiger van de ondergaande zon die schittert op het water, en bedenk alvast wat voor moois je morgen gaat doen. Misschien een dagje cultuur? Het kan allemaal!

De zekerheid van:
Recron Europeesche Verzekeringen
Veilig betalen met:
iDEAL Mastercard Visa Paypal