Meest bijzondere museum van Friesland

Categorieën:ActiviteitenCultuur

Friesland heeft meer dan 100 musea. Daarbij zitten een aantal heel bijzondere zoals het Scheermuseum in Workum, het Kaatsmuseum in Waadhoeke en het Schaatsmuseum in Hindeloopen. Toch is er een museum dat u zeker moet bezoeken bij een vakantie in een van de watervilla’s in Friesland. Dat is het Koninklijk Eise Eisinga Planetarium in Franeker.

Sterrenkijken in Friesland

Het is dit jaar 50 jaar geleden dat de eerste mens op de maan liep, maar de mensheid is al eeuwenlang gefascineerd door hetgeen zich in de ruimte afspeelt. Al in de tijd van Archimedes (250 jaar voor Christus) probeerde men met behulp van een planetarium (een schaalmodel van ons zonnestelsel) een beeld van de ruimte de schetsen. In een scheepswrak voor de kust van Griekenland is een mechanisme met tandwielen aangetroffen uit 82 voor Christus, dat waarschijnlijk werd gebruikt als astronomisch uurwerk.

Hoewel moderne planetaria gebruik maken van beeldprojectie, hadden we tot het begin van de 20e eeuw uitsluitend mechanische schaalmodellen van de ruimte. 

Oudste planetarium van de wereld

Eise Eisinga was een leergierige jongen uit Dronrijp met een talent voor wiskunde en veel interesse in sterrenkunde. Hij begon op 30-jarige leeftijd met het bouwen van een model van ons zonnestelsel in zijn woonhuis in Franeker. Het planetarium zou uiteindelijk na 7 jaar afgebouwd zijn.

Het voormalige woonhuis aan de Eise Eigengastraat is tegenwoordig een rijksmonument dat ook op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat. De gebouwen op deze lijst worden gezien als uitzonderlijk en onvervangbaar.

Op bezoek in het planetarium van Eise Eisinga

Bent u binnenkort op vakantie in een van de Watervilla’s aan het Tjeukemeer? Neem dan een kijkje in het Eise Eisinga Planetarium in Franeker. U krijgt een kwartier lang uitleg in de Planetariumkamer. Het overige deel van het museum is op eigen gelegenheid te bezichtigen. U ziet het indrukwekkende raderwerk van het planetarium en een uitgebreide verzameling historische astronomische instrumenten. Ook aan de moderne sterrenkunde wordt aandacht besteed. Er is in het museum een filmzaal waar doorlopend documentaires worden vertoond. Voor kinderen is een gratis speurtocht beschikbaar. Het museum is ook toegankelijk met een rolstoel, er is een lift naar de eerste etage. 

Na afloop van uw bezoek kunt u genieten van een lunch in Brasserie De Stadstuin. Hier bakken ze iedere dag zelf vers brood. U kunt hier ook een Planeten Pils bestellen. Dit ‘Eiskoude’ biertje is vernoemd naar het Planetarium en heeft een portret van Eise Eisinga op het etiket.

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Daarom naar de Friese meren

Categorieën:NatuurNieuws

Friesland is een waterrijke provincie. Friesland bestaat uit net zoveel water als land. In totaal vindt u in Friesland maar liefst 15.000 hectare (dat zijn 30.000 voetbalvelden) aan meren, rivieren en kanalen. Voor de watersporters zijn er in Friesland ruim 200 jachthavens en in het merengebied, in het zuidwesten en midden van de provincie, zijn maar liefst 35 officiële meren te vinden! Bent u nog verbaasd dat Friesland dé watersportregio van Europa is?

Lees verder >

Lekker eten rond het Tjeukemeer

Vakantie in Friesland. Dat betekent lekker wandelen, fietsen, mooie oude steden bezoeken en natuurlijk genieten op, in en rond het water. Want met honderden meren, vaarten, sloten, het IJsselmeer ten westen en de Waddenzee ten noorden van de provincie is water nooit ver weg!

Lees verder >