Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018

Gaat u dit jaar op vakantie in een luxe villa van Watervilla’s Tjeukemeer? Dan gaat u in een bijzonder jaar naar Friesland. Leeuwarden, de hoofdstad van Friesland, is dit jaar namelijk gekozen tot Culturele Hoofdstad van Europa. Dat is een bijzondere eer.

Cultuur in Leeuwarden

Sinds 1985 kiest het Europees parlement ieder jaar een Europese stad als Culturele hoofdstad. De eerste vijftien jaar van de verkiezing was dat er telkens één. Sinds het jaar 2000 worden er jaarlijks doorgaans twee steden uitgeroepen tot Culturele Hoofdstad van Europa. Het is de bedoeling dat de Culturele Hoofdstad in het verkiezingsjaar de rijkdom en verscheidenheid van de Europese cultuur toont. Leeuwarden heeft vijf jaar lang bij het Europese Parlement gelobbyd om de titel Culturele Hoofdstad te krijgen. Daarvoor had de Friese hoofdstad een uitgebreid programma voorbereid, het zogenaamde ‘bidbook’.

Het culturele programma in Leeuwarden is samengesteld voor en door Friezen. Nu mag het hele programma uitgevoerd worden. Dat wordt genieten van alle inwoners van Leeuwarden. Maar natuurlijk komen er ook heel veel bezoekers van buiten de stad, de provincie en zelfs buiten Nederland op zo’n titel af.

Soms zorgt de verkiezing ervoor dat er enorm wordt geïnvesteerd in wegen en gebouwen. Dat gebeurde toen Liverpool in 2008 Culturele Hoofdstad werd. Leeuwarden zet in op cultuur als aanjager van vernieuwing, bijvoorbeeld hoe we met elkaar omgaan. En er is budget gereserveerd om de ingezette doelen ook na 2018 volop aandacht te geven.

Mienskip

Mienskip, het Friese woord voor gemeenschap, is het centrale thema van Leeuwarden Culturele Hoofdstad. Veel van de voorstellingen gaan erom hoe we in Friesland met elkaar leven en tot de mooiste dingen in staat zijn.

Wat kun je doen tijdens Leeuwarden Culturele Hoofdstad?

Er is een zeer uitgebreid programma van talloze optredens, exposities en lezingen. Ook buiten Leeuwarden, in de tien andere Friese steden, wordt aandacht gegeven aan het thema van de Culturele Hoofdstad.

Leeuwarden bezoeken

Leeuwarden is met en zonder de titel Culturele Hoofdstad van Europa een bezoek meer dan waard. Prachtige historische gebouwen, mooie musea en een bruisend uitgaansleven maken een bezoek aan Leeuwarden vanuit Watervilla’s Friese Meren meer dan de moeite waard!

De zekerheid van:
Recron Europeesche Verzekeringen
Veilig betalen met:
iDEAL Mastercard Visa Paypal