Komt er een Elfstedentocht?

Zal de ‘tocht der tochten’ deze winter verreden kunnen worden? Ieder jaar, als de winter begint, is dit een vraag die heel Nederland bezighoudt. 

De Friese Elfstedentocht is een 200 km lange schaatstocht die begint in Leeuwarden en via Sneek, IJlst, Sloten, Stavoren, Hindeloopen, Workum, Bolsward, Harlingen, Franeker en Dokkum weer terugkomt in Leeuwarden. De deelnemers ontvangen het beroemde Elfstedenkruisje bij het volbrengen van de tocht, maar alleen als hun startkaart van alle stempels is voorzien en ze voor middernacht terug zijn in Leeuwarden. 

Rayonhoofden bepalen of de tocht doorgaat

De Elfstedentocht kan alleen verreden worden als de toestand van het ijs het toelaat. Als het ijs over de hele route minimaal 15 cm dik is, kan de Elfstedentocht worden gereden. Het traject van de tocht gaat via 22 rayons en alle voorzitters van de rayons (de rayonhoofden) moeten hun goedkeuring geven. Na 1909, toen de Elfstedentocht voor het eerst werd verreden, is de tocht nog slechts 14 keer georganiseerd. De meest recente Elfstedentocht werd in 1997 gehouden. 

Als toeschouwer naar de Elfstedentocht

Een Elfstedentocht zet ons hele land op zijn kop. Aan de tocht kunnen zo’n 16.000 schaatsers meedoen, maar mocht de Elfstedentocht opnieuw gereden worden, verwacht de organisatie dat er wel twee miljoen toeschouwers naar Friesland komen. 

Als er komende winter een nieuwe Elfstedentocht komt, bent u in een van de Watervilla’s aan het Tjeukemeer niet ver van de route af. De doorgangspost bij Sloten ligt op 15 km van Delfstrahuizen waar uw luxe vakantievilla zich bevindt! Het korte traject tussen Sloten en het Slotermeer wordt tijdens de tocht zelfs twee keer afgelegd door de deelnemers.

Schaatsmuseum, natuurlijk in Friesland

Als u komende winter een paar dagen komt genieten in een van de Watervilla’s is ook zonder Elfstedentocht een bezoek aan het Eerste Friese Schaatsmuseum de moeite waard. In een karakteristiek pand in het pittoreske Hindeloopen kunt u de complete geschiedenis van de Elfstedentocht bewonderen. Ook vindt u er de grootste collectie schaatsen en sleeën ter wereld!

De zekerheid van:
Recron Europeesche Verzekeringen
Veilig betalen met:
iDEAL Mastercard Visa Paypal