Friesland voor cultuurliefhebbers

Friesland staat bekend als dé watersportprovincie van ons land. Niet zo gek, als u zich bedenkt dat er tientallen meren en meer dan 200 jachthavens in Friesland te vinden zijn. Toch is Friesland ook voor cultuurliefhebbers een heerlijke provincie. U kunt in Friesland bijvoorbeeld elf prachtige oude steden, mooie staten en stinsen en ruim 70 originele musea bezoeken.

Elf steden

Er zijn in Friesland elf plaatsen die in het verleden stadsrechten hebben gekregen. Wereldberoemd zijn deze historische steden waar sinds 1909 al 15 Elfstedentochten op de schaats zijn georganiseerd. Bij de laatste Elfstedentocht, die van 1997, bezochten de deelnemers de 11 steden in de volgende volgorde: Leeuwarden, Sneek, IJlst, Sloten, Stavoren, Hindeloopen, Workum, Bolsward, Harlingen, Franeker en Dokkum. Behalve Stavoren – dat wel een prachtig stadje is - zijn alle elf steden officieel beschermde stadsgezichten

Stinsen en staten

In vroeger tijden werden er, op kunstmatige heuvels of omringd door een gracht, zogenaamde stinsen en staten gebouwd in Friesland. Ooit stonden er honderden van deze burchten en landhuizen. In de 19e eeuw werden veel stinsen en staten afgebroken en nu zijn er nog zo’n veertig over, verdeeld over de provincie. De Schierstins in Veenwouden is misschien wel de bekendste. Deze middeleeuwse torenstins stamt uit het jaar 1300 en kan een aantal dagen per week bezocht worden.

Musea in Friesland

Als u als museumliefhebber een vakantie in Friesland doorbrengt, is de kans groot dat u het Fries Museum in Leeuwarden en het planetarium van Eise Eiginga in Franeker zult bezoeken. Maar wist u dat er in de hele provincie meer dan 70 musea te vinden zijn. Vaak zijn ze gestart vanuit de hobby of passie van de oprichter. Wat dacht u bijvoorbeeld van De Kruidhof in Buitenpost? Hier vindt u, op een terrein van 3,5 hectare maar liefst 16 botanische tuinen vol bloemen en kruiden. Of neem een kijkje in het Fries landbouwmuseum in Earnewald. Hier kunt u zien hoe de Friezen de laatste 200 jaren leven en overleven. In het Klompenmuseum in Noardburgum worden – sinds 1850 – nog altijd dagelijks tientallen klompen geproduceerd. Neem maar eens een kijkje in de authentieke werkplaats.

 

De zekerheid van:
Recron Europeesche Verzekeringen
Veilig betalen met:
iDEAL Mastercard Visa Paypal