Friesland ontdekken

Als u aan Friesland denkt, is de kans groot dat u direct een beeld van blauwe luchten, witte wolken, zwart-witte koeien in een frisgroene weide en uitgestrekte meren heeft. Op zich wel logisch, want een groot deel van Friesland is landelijk en water vindt u overal.

Toch heeft Friesland veel meer te bieden. De provincie kent veel verschillende landschapstypen, die allemaal de moeite van het ontdekken waard zijn.

Landschappen in Friesland

1 Waddengebied
Het noorden van Friesland heeft een uniek landschap. Bezoek bijvoorbeeld een van de vele unieke natuurgebieden zoals het UNESCO Werelderfgoed Waddenzee, Noord-Friesland Buitendijks of het Nationaal Park Lauwersmeer, of kijk op de museumpagina voor omliggende musea.

2 De Zuidoosthoek
In het zuidoosten van Friesland liggen de Friese Wouden. Hier vindt u een grote diversiteit in landschappen met veel prachtige wandel en fietsroutes.

3 Het Terpengebied van Oostergo en Westergo
In het noorden van Friesland, op de grens met de provincie Groningen, liggen de eerste terpen, gebouwd rond 500 voor Christus. De terpenbouw eindigde in Friesland met de komst van de eerste dijken in het gebied, zo rond 1200.

4 Het Lage Midden
Dit is het gebied met de Friese Meren, gelegen in het midden en zuidwesten van de provincie. Maar liefst 30 grote en kleine meren zijn hier te vinden.

5 De Veenpolders
De veenpolders liggen tussen Het Lage Midden en de Zuidoosthoek. Hier liggen 10, vrijwel aaneengesloten veenpolders met prachtige wandelmogelijkheden. Bijvoorbeeld de veenpolder van Echten bij het Tjeukemeer en de grote veenpolder van Smallingerland.

6 Gaasterland
Gaasterland ligt in Nationaal Landschap Zuidwest Fryslân. De streek is, anders dan het overwegend vlakke weidekarakter van grote delen van Friesland, juist glooiend en bosrijk.

7 De Noordelijke Wouden
De Friese Wouden is een streek in het oosten van Friesland. Kenmerkend is het zogenaamde coulisselandschap, dat gevormd wordt door houtwallen, die dienstdoen als afscheiding.

8 Bedijkingslandschappen
In het noorden van Friesland liggen deze typische landschappen bij De Marne, Het Bildt, Nieuwlanden en Lauwers zee. Dit zijn de plekken waar sinds de 13e eeuw dijken werden gebouwd om de provincie te beschermen.

Ontdekt de Friese landschappen

Met zoveel verschillen in landschap bent u niet snel uitgekeken in de provincie Friesland. Gebruik de fiets om de meren en kanalen, oude dorpen, bossen, polders en uitgestrekte weilanden te ontdekken! Vanuit de Watervilla’s aan het Tjeukemeer kunt u alle landschappen van Friesland ontdekken!

De zekerheid van:
Recron Europeesche Verzekeringen
Veilig betalen met:
iDEAL Mastercard Visa Paypal