Friese tradities

Friesland is een bijzondere provincie. De Friezen hebben een eigen cultuur en Friesland is zelfs de enige Nederlandse provincie met een eigen taal. Ook het Friese landschap is uniek. Uitgestrekte meren, sloten en vaarten worden afgewisseld door grazige weides en prachtige bosgebieden. Een landschap dat uitnodigt om wandelend, op de fiets of vanaf het water te ontdekken.

Typisch Fries

Wie kent er niet de Elfstedentocht, skûtsjesilen of Beerenburg? Als u aan Friesland denkt is de kans groot dat u direct aan een van de typisch Friese evenementen, mensen, activiteiten of lekkernijen denkt.

De Friese taal

Het begint al als u in gesprek raakt met de Friezen. In Friesland wordt volop Fries gesproken. Maar liefst 74% van de bevolking spreekt Fries en 94% kan het Fries verstaan. Meer dan de helft van de Friezen spreekt dagelijks de Friese taal. De Friese taal ontstond in de vroege Middeleeuwen. Toen kreeg het de vorm als afzonderlijke taal en begon het zich te onderscheiden van andere verwante Germaanse dialecten, als bijvoorbeeld het Oud-Engels.

Zoetigheid uit Friesland

Houdt u wel van een zoete lekkernij? In Friesland zult u verrast zijn over de bijzondere lekkernijen die u bij de bakker kunt kopen. Het Friese suikerbrood is misschien wel het meest bekend. Het is een brood waarin suiker is meegebakken. Traditioneel werd er vroeger in Friesland een suikerbrood cadeau gegeven aan moeders die een meisje hadden gekregen. Meer trek gekregen? Probeer dan eens Fryske dúmkes, heerlijk zoete koekjes uit de oven. Of geniet van de zoete, krokante en luchtige Drabbelkoeken uit Sneek!

Echt Friese sporten

Friesland is een waterrijke provincie. Nergens in Europa vindt u zo’n uitgebreid netwerk van meren, sloten, grachten, rivieren en kanalen. Logisch dat veel echt Friese sporten zich op en rond het water afspelen. Denk maar eens aan het zeilen, schaatsen en fierljeppen (polsstok hoogspringen). Maar ook het kaatsen vindt zijn oorsprong in Friesland. Hollandse dijkwerkers introduceerden het spel, waarbij een bal met de handpalm wordt geslagen, al in de 16e eeuw in Friesland.

Beroemde Friezen

De provincie Friesland telt bijna 650.000 inwoners en heeft in de loop der tijd heel wat bekende, beroemde en beruchte mannen en vrouwen voortgebracht. Wie kent er niet schaatser Rintje Ritsma, topmodel Doutzen Kroes of de bekende strafpleiters Wim en Hans Anker?

Friese helden

Friesland zit boordevol verhalen. Soms eeuwenoud en soms pas kort geleden verteld. Als u in Friesland bent kunt u op zoek naar de oorsprong van veel verhalen. Bekijk bijvoorbeeld het zwaard van Grote Pier in het Fries Museum in Leeuwarden. Deze volksheld kan een paard van 500 kilo op zijn schouders nemen! Of bekijk het standbeeld van het vrouwtje van Stavoren in de haven van deze plaats aan het IJsselmeer. Voor veel jonge Frieslandfans is een bezoek aan het Kameleondorp in Terherne. Hier komen de avonturen van Hielke en Sietse Klinkhamer en hun boot De Kameleon tot leven!

 

 

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Lekker eten rond het Tjeukemeer

Vakantie in Friesland. Dat betekent lekker wandelen, fietsen, mooie oude steden bezoeken en natuurlijk genieten op, in en rond het water. Want met honderden meren, vaarten, sloten, het IJsselmeer ten westen en de Waddenzee ten noorden van de provincie is water nooit ver weg!

Lees verder >

Kerstvakantie vieren in een luxe villa in Friesland

Categorieën:Activiteiten

Weet u al wat u gaat doen in de kerstvakantie? De feestdagen zijn hét moment om met je familie of goede vrienden te genieten van een wel verdiende vakantie. Samen leuke dingen doen en lekker eten.

Kerst in een luxe vakantiehuis

Wat dacht u van een verblijf in een luxe Watervilla aan het Tjeukemeer in Friesland? Dat wordt genieten met het hele gezin van ruimte, rust en heel veel comfort!

Lees verder >

Genieten van een dagje winkelen in Friesland

Natuurlijk staat Friesland vooral bekend om z’n prachtige natuur. De vele meren en uitgestrekte vlaktes maken het een uniek gebied, bijvoorbeeld om doorheen te fietsen of varen. Toch heeft de provincie meer te bieden dan alleen natuur. We schreven eerder al over de interessante musea in de provincies, voor wie een dagje cultuur wil beleven. Maar wist je dat Friesland ook hele leuke plekken heeft om een dagje te winkelen?

Lees verder >