Friese tradities

Friesland is een bijzondere provincie. De Friezen hebben een eigen cultuur en Friesland is zelfs de enige Nederlandse provincie met een eigen taal. Ook het Friese landschap is uniek. Uitgestrekte meren, sloten en vaarten worden afgewisseld door grazige weides en prachtige bosgebieden. Een landschap dat uitnodigt om wandelend, op de fiets of vanaf het water te ontdekken.

Typisch Fries

Wie kent er niet de Elfstedentocht, skûtsjesilen of Beerenburg? Als u aan Friesland denkt is de kans groot dat u direct aan een van de typisch Friese evenementen, mensen, activiteiten of lekkernijen denkt.

De Friese taal

Het begint al als u in gesprek raakt met de Friezen. In Friesland wordt volop Fries gesproken. Maar liefst 74% van de bevolking spreekt Fries en 94% kan het Fries verstaan. Meer dan de helft van de Friezen spreekt dagelijks de Friese taal. De Friese taal ontstond in de vroege Middeleeuwen. Toen kreeg het de vorm als afzonderlijke taal en begon het zich te onderscheiden van andere verwante Germaanse dialecten, als bijvoorbeeld het Oud-Engels.

Zoetigheid uit Friesland

Houdt u wel van een zoete lekkernij? In Friesland zult u verrast zijn over de bijzondere lekkernijen die u bij de bakker kunt kopen. Het Friese suikerbrood is misschien wel het meest bekend. Het is een brood waarin suiker is meegebakken. Traditioneel werd er vroeger in Friesland een suikerbrood cadeau gegeven aan moeders die een meisje hadden gekregen. Meer trek gekregen? Probeer dan eens Fryske dúmkes, heerlijk zoete koekjes uit de oven. Of geniet van de zoete, krokante en luchtige Drabbelkoeken uit Sneek!

Echt Friese sporten

Friesland is een waterrijke provincie. Nergens in Europa vindt u zo’n uitgebreid netwerk van meren, sloten, grachten, rivieren en kanalen. Logisch dat veel echt Friese sporten zich op en rond het water afspelen. Denk maar eens aan het zeilen, schaatsen en fierljeppen (polsstok hoogspringen). Maar ook het kaatsen vindt zijn oorsprong in Friesland. Hollandse dijkwerkers introduceerden het spel, waarbij een bal met de handpalm wordt geslagen, al in de 16e eeuw in Friesland.

Beroemde Friezen

De provincie Friesland telt bijna 650.000 inwoners en heeft in de loop der tijd heel wat bekende, beroemde en beruchte mannen en vrouwen voortgebracht. Wie kent er niet schaatser Rintje Ritsma, topmodel Doutzen Kroes of de bekende strafpleiters Wim en Hans Anker?

Friese helden

Friesland zit boordevol verhalen. Soms eeuwenoud en soms pas kort geleden verteld. Als u in Friesland bent kunt u op zoek naar de oorsprong van veel verhalen. Bekijk bijvoorbeeld het zwaard van Grote Pier in het Fries Museum in Leeuwarden. Deze volksheld kan een paard van 500 kilo op zijn schouders nemen! Of bekijk het standbeeld van het vrouwtje van Stavoren in de haven van deze plaats aan het IJsselmeer. Voor veel jonge Frieslandfans is een bezoek aan het Kameleondorp in Terherne. Hier komen de avonturen van Hielke en Sietse Klinkhamer en hun boot De Kameleon tot leven!

 

 

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Genieten van de Friese meren

Friesland is een paradijs voor watersporters. In Europa vindt u nergens zo’n uitgebreid netwerk van meren, sloten, grachten, rivieren en kanalen. Niet vreemd dat er jaarlijks tienduizenden bezoekers naar het gebied komen om te genieten van de 35 Friese meren, de strandjes en de eindeloze mogelijkheden om langs het water te wandelen en te fietsen.

Lees verder >

Beleef de Friese Meren vanaf de fiets

Voor wie even helemaal tot rust wil komen, ver weg van steden en wegen, is het gebied rond de Friese Meren ideaal. Natuurlijk leent het gebied zich door zijn vele waterwegen goed om vanaf het water te verkennen, maar ook fietsend geniet je van al het moois dat Friesland te bieden heeft. De prachtige fietspaden voeren je dwars door de weidse natuur, waar polders, meren en pittoreske dorpjes elkaar afwisselen. In dit artikel hebben we een aantal mooie fietsroutes voor je op een rijtje gezet.

Lees verder >

Vijf redenen om een vakantie naar Friesland te boeken

Komt u komend jaar naar de meest unieke provincie van ons land? Friesland is in vele opzichten een bijzondere bestemming. De Friezen hebben een eigen cultuur, een eigen taal en ook het Friese landschap is uniek. U bereikt Friesland snel en filevrij vanuit heel Nederland en met een verblijf in een van de luxe Watervilla’s aan het Tjeukemeer weet u zeker dat u in alle luxe gaat genieten van uw bezoek aan Friesland.

Lees verder >