Een spannende tocht met de Palingaak in Heeg

Als je op zoek bent naar een uniek uitje op de Friese wateren, dan is een tocht met de Palingaak in Heeg iets voor jou!

Heeg is een klein dorpje aan het Heegermeer, op ongeveer een half uurtje rijden vanaf vakantiepark Watervilla’s Friese Meren. Hier, aan de kade van Heeg, ligt de Korneliske Ykes II op jou te wachten. Elke zomerse dinsdag- en donderdagavond (alleen met goed weer) staat deze ouderwetse palingaak beschikbaar voor een rondvaart over het meer en de kanalen rondom Heeg.

Tot in de jaren dertig van de vorige eeuw maakten palingaken als de Korneliske Ykes II wel zeven of acht jaarlijkse tochten over de Noordzee en het Kanaal. Met drie bemanningsleden voeren de grote palingaken met tonnen verse paling naar Londen. De speciale boten waren bedoeld voor het transport van levende paling. De vissen werden vervoerd in de zogenaamde ‘bun’, een bak met water op het schip. Eenmaal aangekomen in Londen werd de lading daar opgeslagen en later verhandeld.

De palingvangst en -handel is sinds jaar en dag onderdeel van de Hegemer historie. Er prijkt zelfs een paling op het wapen van het dorp! De laatste paar decennia ligt de handel tussen Heeg en Londen echter stil. Om de geschiedenis toch weer een beetje te laten opleven, vaart de Korneliske Ykes II twee keer per week in de avond uit. Onderweg kan je genieten van de fraaie route terwijl je luistert naar de geschiedenis van de palinghandel tussen Holland en Londen. Dit alles gebeurt onder het genot van een drankje en… natuurlijk een stukje gerookte paling! Op de website van de VVV Heeg kan je een avondarrangement boeken.

Lijkt dit jou ook zo’n leuk uitje? Onze Watervilla’s liggen op steenworp afstand van Heeg. Boek daarom snel een villa, en mis deze unieke ervaring niet!

 

Bekijk hier het aanbod!

De zekerheid van:
Recron Europeesche Verzekeringen
Veilig betalen met:
iDEAL Mastercard Visa Paypal