Echt Friese lekkernijen

Friesland barst van de tradities. Wie kent er niet de trotse Friese vlag, de Friese taal en de echt Friese sporten zoals kaatsen en skûtsjesilen en fierljeppen. Maar Friesland is ook een echt koekenland. Op het gebied van zoete broden, reepkoeken, plaatkoeken en koekjes kunnen de Friese bakkers kiezen uit veel historische recepten. 

Wij zetten de top vijf echt Friese zoetigheden op een rij. Ons advies: kom snel naar Friesland en kom vanuit een van onze watervilla’s aan het Tjeukemeer smullen van deze heerlijke Friese smaken!

Top 5 Friese zoetigheden

Suikerbrood uit Friesland
Fryske Sûkerbolle (Suikerbrood) werd vroeger vooral op zon- en feestdagen gegeten. Het is witbrood waarin (veel) suiker is meegebakken en kaneel is toegevoegd. In sommige restaurants kunt u het suikerbrood in de vorm van een dessert krijgen. Het beste suikerbrood van Friesland wordt volgens Fryslân culinair, een samenwerkingsverband van de betere Friese restaurants, gebakken door Bakker Schaafsma uit Franeker.

Fryske dúmkes
Fryske dúmkes (Friese duimpjes) zijn zoete koekjes uit de oven. Ze zijn zo groot als een duim en met anijs en hazelnoten gekruid. Het zijn koekjes die u bij veel Friese horecabedrijven standaard bij de koffie of thee geserveerd krijgt. U kunt het koekje dan ook heerlijk in deze warme dranken dopen voor u hem opeet!

Drabbelkoeken uit Sneek
Drabbelkoeken zijn brosse, ronde koeken en worden gemaakt van tarwemeel, boter, melk en suiker. De koeken worden als sinds het begin van de 18e eeuw in Friesland gebakken. In Sneek staat de koekfabriek van de familie Haga. Hier worden de koeken sinds 1850 gebakken. Haga drabbelkoeken in een blik met afbeeldingen van een Friese sjees en de Waterpoort zijn een prachtig souvenir!

Oranjekoek
Het oudst bekende recept voor Oranjekoek stamt uit 1753. Vooral bakkers rond Leeuwarden en Heerenveen zouden in de 18e eeuw volop Oranjekoeken hebben gebakken. De koek dankt zijn naam aan de gekonfijte, dunne snippers sinaasappelschil die in de koek zijn meegebakken. Het is een platte, plaatvormige koek met daarop een laagje roze glazuur. Naast gekonfijte sinaasappelschil bevat de koek ook anijs en honing.

Keallepoat
Keallepoat of kalverpoot koek werd in de 18e eeuw al gebakken op de vloer van de oven. Omdat er toen nog geen bakplaten waren, kreeg iedere koek een eigen, langgerekte vorm die doet denken aan de poot van een kalf. Het is een zachte koek met anijs. Volgens de verhalen werd deze koek graag meegenomen door schaatsers die de koek onderweg opaten. 

De zekerheid van:
Recron Europeesche Verzekeringen
Veilig betalen met:
iDEAL Mastercard Visa Paypal