Beroemdste spion van Nederland

In het jaar 1876 werd Margaretha Geertruida Zelle in Leeuwarden geboren als dochter van een winkelier in hoeden. Ze zou het bekendste stijlicoon, sekssymbool en femme fatale van haar tijd worden. Margaretha kreeg een prima opvoeding met o.a. privélessen in de Engelse, Duitse en Franse taal. De zaak van haar vader ging echter failliet en haar ouders scheidden in 1889, toen Margaretha 13 jaar oud was. Op haar 18ereageerde ze op een contactadvertentie van een twintig jaar oudere legerkapitein Rudolph Macleod. Met hem zou ze trouwen en zouden haar avonturen beginnen.

Exotische danseres

In 1897 vertrokken Margaretha met haar man naar Nederlands-Indië. Hier raakte zij gefascineerd door Indische tradities en cultuur. Rond 1900 verhuisde ze terug naar Nederland, waar ze uiteindelijk scheidde van haar man. Ze vertrok naar Parijs waar ze als schildersmodel, circusartiest en als exotische danseres haar geld verdiende.
Op 13 maart 1905 trad Margaretha op voor een select publiek in het Musée Guimet voor Oosterse Kunst in Parijs. Ze danst ze op blote voeten en werpt haar sluiers af op de klanken van Javaanse muziek. Het zou de avond worden waarop de mythische Mata Hari werd geboren.
Mata Hari werd een echte sensatie en bracht met haar optredens in de grote theaters van Europa duizenden mensen in vervoering. Mata Hari stond niet bekend om haar perfecte danstechniek. Mensen kwamen naar haar kijken omdat ze de eerste was die vrijwel naakt voor het publiek durfde te verschijnen. Haar laatste optreden gaf ze in het Metropool Theater in Berlijn. Het begin van de Eerste Wereldoorlog maakt een eind aan haar danscarrière.

Verdacht van spionage

Mata Hari was niet alleen danseres. Ze stond in die tijd bekend als een vrouw die, in haar honger naar macht en geld, verschillende affaires met de rijken der aarde had. Omdat zij een Nederlands paspoort had en Nederland zich in de Eerste Wereldoorlog neutraal opstelde, kon Mata Hari zich zelfs tijdens de oorlog in hoge internationale kringen bewegen. Dat maakte haar verdacht bij zowel de Duitse, Engelse als Franse overheid. Uiteindelijk onderschepte de Franse militairen een code bericht van een Duitse officier waarin Mata Hari werd beschuldigd van spionage. Na een lang proces waarin de Fransen haar van 7 belangrijke spionage activiteiten beschuldigden, werd zij in juli 1917 door de krijgsraad in Parijs ter dood veroordeeld. Op 15 oktober werd zij geëxecuteerd.

In de voetsporen van Mata Hari

Als u binnenkort een paar dagen geniet van een vakantie in een van onze watervilla's, raden we u zeker aan om een bezoek aan Leeuwarden te brengen. Hier kunt u met een kleine stadswandeling in de voetsporen van Mata Hari treden. Uw wandeling begint bij het HCL (Historisch Centrum Leeuwarden) aan de Groeneweg 1. U kunt in het HCL verschillende document van en over Margaretha Zelle bekijken. Als u vanuit het HCL de Groeneweg oversteekt loopt u door de Doelestraat linksaf de Grote Kerkstraat in. Als u de auto’s wegdenkt ziet deze straat er nog precies zo uit als in de tijd van Mata Hari. Op nummer 212 heeft Mata Hari het grootste deel van haar jeugd gewoond. Een paar straten verderop, op Kelders 33 staat het geboortehuis van Mata Hari. Bij de brug vindt u het standbeeld van haar, dat in 1976 is neergezet ter ere van de viering van haar 100stegeboortedag.

De zekerheid van:
Recron Europeesche Verzekeringen
Veilig betalen met:
iDEAL Mastercard Visa Paypal