Beleef de Friese Meren vanaf de fiets

Voor wie even helemaal tot rust wil komen, ver weg van steden en wegen, is het gebied rond de Friese Meren ideaal. Natuurlijk leent het gebied zich door zijn vele waterwegen goed om vanaf het water te verkennen, maar ook fietsend geniet je van al het moois dat Friesland te bieden heeft. De prachtige fietspaden voeren je dwars door de weidse natuur, waar polders, meren en pittoreske dorpjes elkaar afwisselen. In dit artikel hebben we een aantal mooie fietsroutes voor je op een rijtje gezet.

De tocht der tochten

We geven het gelijk toe: met 255 kilometer is dit een fietstocht voor gevorderden! Maar fietsen langs de Elfsteden mag met recht de tocht der tochten genoemd worden. In principe begint en eindigt de tocht in Leeuwarden, maar het staat je natuurlijk vrij om je eigen start en finish te bepalen. En er is ook niemand die je verplicht om de hele tocht in 1 keer te rijden, natuurlijk!

De tocht brengt je langs kleine en grote dorpen en steden, die allemaal hun eigen karakter hebben. Ontdek het oude centrum in Leeuwarden, bekijk de haven in Harlingen of drink een kopje koffie aan de stadsgracht in Bolsward. Tussen de dorpen en steden blijft het Friese landschap je trakteren op prachtige vergezichten en indrukwekkende natuur.

Rondje Tjeukemeer

Met z’n 66 kilometer is deze tocht een stuk korter, maar ook absoluut de moeite waard! Het is een eenvoudige knooppuntenroute die je langs de oevers van het Tjeukemeer voert. Het Tjeukemeer is met z’n omvang van 22 vierkante kilometer het grootste van de Friese meren. Je ziet tijdens deze tocht duidelijke sporen van de vervening van het gebied, in de vorm van de vele kanalen die zijn aangelegd. Al dat water zorgt ervoor dat je af en toe wel wat om moet fietsen, maar in zo’n landschap is dat nooit een straf!

Pontjesroute De Fryske Marren

Een van de leukste routes om te fietsen is de pontjesroute De Fryske Marren. Deze tocht is 103 kilometer lang, en onderweg maak je gebruik van de 7 pontjes in de gemeente. Zo beleef je het gebied zowel vanaf het water als de fiets, dus sla je 2 vliegen in 1 klap! De route start en eindigt in Joure, maar ook hier staat het je natuurlijk weer vrij om te beginnen waar je wilt. Het grote voordeel van de tocht is dat hij in 2 stukken is opgedeeld, waarbij je steeds weer terugkeert in Joure. Zo kun je er dus ook makkelijk 2 dagen over doen, of er gewoon een wat kortere tocht van maken.  

Nog veel meer routes

Dit is maar een kleine greep uit de vele fietsroutes die Friesland rijk is. Zoek bijvoorbeeld eens in dit overzicht, waar 255 routes in vermeld staan! Of bekijk de routes van Nederland Fietsland, die ook een grote verzameling fietstochten aanbieden. Het kan haast niet anders dan dat er een mooie route voor je tussen zit. Veel fietsplezier!

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Friesland is een van de mooiste bestemmingen van Europa

Categorieën:CultuurNieuws

De provincie Friesland is dit jaar verkozen tot een van de 10 beste bestemmingen in Europa. Reisgids Lonely Planet geeft Friesland de derde plaats in haar jaarlijkse top 10. Nog niet eerder haalde een Nederlandse bestemming zo’n hoge positie.

Lees verder >

Friesland voor cultuurliefhebbers

Friesland staat bekend als dé watersportprovincie van ons land. Niet zo gek, als u zich bedenkt dat er tientallen meren en meer dan 200 jachthavens in Friesland te vinden zijn. Toch is Friesland ook voor cultuurliefhebbers een heerlijke provincie. U kunt in Friesland bijvoorbeeld elf prachtige oude steden, mooie staten en stinsen en ruim 70 originele musea bezoeken.

Lees verder >

Vissen aan het Tjeukemeer

Categorieën:ActiviteitenNatuur

De provincie Friesland is bij liefhebbers bekend als misschien wel de mooiste visprovincie van Nederland. Naar schatting wordt in Friesland jaarlijks door meer dan 100.000 mensen uit binnen- en buitenland gevist. Niet vreemd, als zich bedenkt dat Friesland maar liefst 16.000 hectare aan viswater heeft!

Lees verder >